Er zijn nu al een paar dagen voorbij sinds ik mijn motorrijbewijs heb gehaald en nog steeds ben ik erg blij.
Ik heb nu al 4 jaar mijn autorijbewijs en had allang plannen om ook voor mijn motorrijbewijs te gaan, maar ik was er nog niet helemaal uit bij welke rijschool ik wilde gaan lessen. Via een vriend kwam ik in aanraking met motorrijschool Ferdinand. En kort daarna ben ik via internet nog meer te weten gekomen over deze school. Wat mij opviel waren de lage kosten en de site zag er opzich geordend uit, dus ik was al gelijk benieuwd.
Na een telefonische afspraak, heb ik kennis gemaakt met Fred. Hij liet mij gastvrij binnen en legde zijn manier van lesgeven uit. Mijn eigen situaties legde ik ook uit zodat we goed konden inspelen op elkaar. Midden september had ik mijn eerste proefles. Ik hoefde alleen te laten zien hoe de eerste meters verliepen. Vanwege zijn ervaring kon hij aan mijn rijstyle zien dat ik in het verleden al op een brommer had gereden. Dit was voor mij natuurlijk meegenomen. Na de eerste proefles moest ik beslissen of ik door wilde gaan of niet. De beslissing was dus makkelijk. Begin november kon ik pas beginnen met lessen vanwege de drukke planning van Fred.
Voor mezelf moest ik mijn motortheorie halen. Van Fred kreeg ik een boek en CD-rom mee waar ik dus van moest leren. Het boek was niet echt pittig en de CD-rom kon ik na een paar keer al uit m'n hoofd. Daarvoor in de plaats kreeg ik ook toegang tot een online- internet examentraining. Dit vond ik echt ideaal, omdat er echt duizenden vragen op stonden. Zo kwam ik er achter dat ik nog niet echt volledig de stof uit het boek beheerste. Vooral vanwege die duizenden vragen sloot ik het theorie-examen op 5 oktober met succes af. Weer een zorg minder dacht ik bij mezelf.

Begin november begon ik met lessen. We wisten al precies op welke data ik examen had. Dus Fred kon zo aan mij zien of ik veel of minder hoefde te lessen. Tijdens de aanvang van de les legt Fred je uit wat je tijdens de uren kan verwachten of wat we zouden oefenen. Wanneer ik een bepaalde oefening niet goed uit kon voeren, bleven we net zolang oefenen totdat het goed was. In het begin leek ik wel een dolle stier. Dus Fred moest mij in het begin een beetje temmen. Mijn eerste examen AVB op 16 november had ik voldaan. Op alle oefeningen hadden we goed getraind, maar ik maakte zelf nog 2 foutjes.
Ik was dus erg blij en Fred ook. Weer een zorg minder en nu nog 1 examen te gaan.

De lessen die daarop volgden waren dus in het verkeer zelf. Eerst dacht ik dat het makkelijk zou worden, maar dat viel niet echt mee voor mij. Dit omdat ik af en toe nog steeds een dolle stier was. In het verkeer moet je op veel dingen letten en dat was voor mij nog iets te moeilijk in het begin. Als autorijder ben je veel minder kwetsbaar dan op de motor. Daarom moet je voor je eigen ruimtekussen zorgen. Eerlijk gezegd vond ik de laatste lessen ter voorbereiding op het AVD examen het leukst. Dit omdat Fred mooie routes uit koos. Een voorbeeld is door de polder richting Spakenburg, waar ik nog nooit was geweest. In het centrum aten we nog wat friet in de snackbar, waardoor we een bepaalde binding opbouwden. Dit vond ik best wel grappig, omdat ik dit echt niet bij een rijschool verwacht. Ditzelfde geldt ook voor het samen lunchen tijdens de middagpauze. Dat vond ik ook erg leuk om mee te maken, omdat je zo merkt dat niet alleen geld een belangrijke rol speelt. Vanwege de gastvrijheid voelde ik mij ook op m'n gemak en ging ook altijd met plezier naar de les toe.
Tijdens de lessen zit Fred zelf ook op zijn eigen motor wat ik ook beter vind (vergeleken met andere sommige rijscholen), waardoor hij zelf ook de situatie kan aanvoelen wanneer ik bijvoorbeeld in de regen of kou rij. Tijdens de lessen is hij alleen op zijn ene leerling geconcentreerd, waardoor hij elke fout ziet die je maakt. Fred bereid zijn leerlingen goed voor op een examen. Hij laat je o.a. de routes rijden die je tijdens het examen kunt verwachten en laat je de valstrikken zien. Beter voorbereiden kon niet.
21 december mocht ik afrijden. Ik was goed voorbereid, vanwege de vele routes die we hadden gereden. Tijdens het examen kreeg ik dus een route en wist precies waar ik op moest letten. De stem van Fred klonk bij elke weg en bocht in mijn hoofd. Alles verliep goed en ik was dan ook in 1 keer geslaagd voor mijn AVD examen. Ik blij en Fred ook.
Nou meneer van Effrink, dit was mijn ervaring bij uw rijschool. Ik ben zeer blij dat ik bij deze rijschool heb mogen lessen. Dit ook vanwege de betrouwbaarheid en eerlijkheid. Ik raad andere mensen aan om deze school ook te kiezen, omdat je hier ook erg veel voor terug krijgt. U weet dat ik aan het sparen ben voor een oude Liberator, en tegen die tijd kom ik zeker langs rijden.
Via deze weg wil ik u en uw vrouw bedanken voor de gastvrijheid, vriendelijkheid en de leuke manier van les geven.

Met vriendelijke groeten,

Die ene Harley-figuur.