Het was nog niet zo eenvoudig om een motorrijschool te vinden. Ik had een motorrijles kado gekregen in Oldenzaal en had meteen de smaak te pakken. In mijn onbegrensde ambitie wilde ik wel even in een week lessen en de drie examens doen zodat er nog een halve zomer overbleef voor zelf rijden.

Nou, ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan, want zelfs de drie-en-een-halve tot vier uur les op een dag door Fred was vermoeiend genoeg om de rest van de avond slapend op de bank door te brengen, want drill sergeant Fred zorgt er wel voor dat je wordt beziggehouden. Ook voelde het motorpak als een omgekeerd duikerspak in de zomerwarmte van 35 graden!

De site van Fred was een genot om door te lopen, want er stond gewoon alles op. Overige rijscholen hebben een "under construction" of inaccurate gegevens. Ook de prijs was meer dan uitstekend! De eerste kennismaking klikte en meteen werd de agenda gepakt om de lessen en alle examens vast te leggen. De examens werden zelfs al gekocht ('vrij op naam' van Fred weliswaar).

Ik moet zeggen dat Fred engelengeduld heeft, want die langzame slalom en stapvoets rijden ging er maar moeilijk in. Elke les was er ook de "preek", waarin het lesmateriaal met behulp van plaatjes tot in de treure werd doorgesproken; mijn gaap was dan voor Fred het teken dat we maar eens weer moesten gaan rijden ;-)
Fred houdt van praktijkvoorbeelden: hij liet lopend met de motor de halve draai zonder en met afschuinen zien en daarmee het verschil in draaicirkel. Dat was erg verhelderend.

Daarnaast demonstreerde hij dat zelfs een uiterst ervaren rijder met ruim 420.000 KM op te teller (en trots dat hij daarop is!) uiterst kwetsbaar is en ook zonder waarschuwing onderuit kan gaan. Zijn engeltje heeft hem slechts laten wegkomen met een gespalkte vinger, een gebroken polsbotje en een pijnlijke knie. Dat brengt je weer even letterlijk terug op aarde met een smak. Ik heb nog nooit iemand zo zien balen dat-ie in een auto moest, hehehehehe.

Op het laatste AVD examen was het erg grappig om te zien dat Fred veel zenuwachtiger was dan ik dat zelf was. De traditionele pis-in-het-bos had bij zijn vorige AVD kandidaat niet geholpen. Ik ben benieuwd of deze jongen nog wel goed liep, want Fred stelt 10 minuten ballentrappen (bij de examenkandidaat, ja) in het vooruitzicht wanneer een examen niet wordt gehaald.

Ik had alle voorgaande lessen frappant genoeg tussen alle buien van augustus en september door gedaan, maar mijn AVD examen was in de regen. Je zit dan wel met samengeknepen billen op de motor, maar het was toch nog een relaxte rit. Ik tik nu nog soms tijdens het rijden op m'n helm ten teken dat ik niks meer op m'n oortje hoor, maar het zijn de interne echo's van de rigoureus herhalende woorden van Fred: "let op je ruimtekussen", "verkeerslicht, niet stoplicht", "rij veilig en gedecideerd", "kijken, linker spiegel, linker schouder, rechter spiegel en rechter schouder en vergeet niet voor je te kijken!"

Fred, je bent een kanjer van een instructeur; ik heb veel zin in een vervolgopleiding, wanneer ik m'n eigen bike heb..


Owen