Hoi allemaal,


Even een evaluatie over mijn motorlessen de afgelopen anderhalve maand.
Toen ik erachter kwam dat ik motorlessen wou nemen ben ik op zoek gegaan naar een rijschool waar motorlessen worden gegeven. Ik ben toen beland bij Boudewijn en heb hier een proefles gekregen. Ik kwam binnen, moest achterop de motor, ging een beetje oefenen, kwam terug en toen ging de instructeur gelijk weer weg met de volgende zonder ook maar iets nagesproken te hebben.
Dit vond ik niet zo leuk en toen ben ik op zoek gegaan naar een andere rijschool. Via mijn stiefbroer ben ik bij Motor-Ferdinand terecht gekomen. (hij heeft hier gelest en is binnen 3 weken voor alles geslaagd).

Ik ben toen gaan bellen naar Motor-Ferdinand en kreeg Fred aan de lijn. Hij nodigde me uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek werd ik hartelijk ontvangen en werd er echt tijd besteed aan mijn wensen en kunnen. Het was wel erg druk maar na even wachten kon ik beginnen. Het voelde gelijk wel goed.
Het verschil is ook dat ik altijd privé les krijg en niet, zoals bij de andere rijschool, altijd met zijn tweeën rij. Hierbij wordt alle aandacht op jou zelf gevestigd.
Een goede communicatie met je instructeur is erg belangrijk: het is tenslotte de man die je de handelingen leert die je de rest van je motor tijd moet gaan gebruiken (en veilig moet kunnen!!!)
Bij Fred heb je wel een goede communicatie en voel je je geen nummer.
Eerst zijn we gaan oefenen op een parkeerplaats bij de Haven. Elke handeling ging net zo vaak over (als deze niet lukte) tot hij minstens één keer goed is gedaan. De volgende les wordt dit dan herhaald. Je mag gewoon lekker zelf een rondje rijden als de pylonen verwisseld worden voor een andere handeling. Kortom: als je een beetje het vertrouwen van Fred gewonnen hebt, krijg je daar veel voor terug.

Tijdens de motorles ging ik dan tussen de middag bij Fred thuis een broodje eten. Tijdens het eten praat je over de les van die dag (hoe hij is gegaan, wat beter kan etc..) of je praat over andere dingen als je dat leuk vindt.. daar is Fred wel voor in.
Tijdens het examen VoertuigBeheersing (AVB) in Utrecht kreeg ik wel even de kriebels op het terrein. Maar na afloop ging dit langzaamaan weg. Dat is normaal. Gelukkig was ik wel in één keer geslaagd. Mijn theorie had ik zelf al gehaald door wat boeken door te lezen.
Toen ik eenmaal mijn AVB had, gingen we ons meer richten op het echte werk: op de weg! Dit is erg leuk, omdat dat niet steeds hetzelfde is (zoals bij de AVB). Ook kom je zo voor steeds nieuwe situaties te staan waar je weer van leren kan. Tijdens deze lessen heb ik hele leuke routes gereden. Ik ben op plekken geweest waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden, zoals Spakenburg. Echt prachtige weggetjes voor de motor daar. Zo leer ik ook nog eens wat, en het zijn heel mooie routes.

Nadat ik een beetje bekend was met de leuke routes kwamen de examen routes voor de VerkeersDeelname (AVD). Als er nog veel tijd over is rij je er meer, maar ik kreeg genoeg oefenroutes te zien. Vooral de “instinkers” werden goed doorgenomen.
En dan is het zover: EXAMEN DOEN!
Kriebels in m’n buik, maar toen ik eenmaal reed ebde dat steeds meer weg. Tijdens terugkomst bij het CBR dacht ik echt: oh nee, ik ben gezakt! Maar integendeel: geslaagd.
Op het moment toen hoorde dat ik geslaagd ben ging er vreugde door me heen, maar aan de andere kant ook een beetje teleurstelling. Het is toch jammer dat je die leuke motor lessen niet meer kan rijden met Fred. Geen stemmetje meer in je oor met: linksaf of bij de rotonde rechts.
Maar ja… dan ga je het echt zelf in je eentje ervaren. Ik moet dat nog meemaken maar dat gaat helemaal goed komen!

Graag zou ik iedereen veel succes willen wensen en ook veel plezier.
Ook wil ik Fred van Effrink nog even bedanken voor al zijn inzet, geduld en gezelligheid die ik heb gekregen tijdens de motorlessen. Ik heb erg genoten van mijn motorlessen, en zo hoort het !!!

Je moet met plezier naar je lessen gaan en bij Motor-Ferdinand krijg je dat zeker !!


Groetjes! Sonja (19 jaar)