Al enige tijd wilde ik graag mijn motorrijbewijs halen maar telkens kwam het er niet van. Tot op het moment waarop zowel mijn vader als mijn buurjongen allebei een nieuwe motor hadden gekocht en ik op het idee kwam dat ik niet achter kon blijven. Meteen op internet gezocht naar een motorrijschool in Huizen en tot mijn grote verbazing zag ik dat er, vlak bij mij om de hoek, ene motorrijschool Ferdinand actief was. Ik diezelfde avond nog, samen met mijn buurjongen, richting Fred om te vragen of er nog plaats voor mijn persoon was. Fred wist mij te vertellen dat hij het erg druk had en dat ik eigenlijk pas 3 maanden later kon beginnen. Na wat aandringen kreeg ik een week later dan toch een telefoontje dat ik per direct kon beginnen (waarvoor nogmaals mijn dank Fred)! Super natuurlijk, maar wel spannend.

12 april was het dan zo ver, mijn eerste (intake) les. Fred had het idee om mij achterop de lesmotor te plaatsen (helaas) zodat hij veilig richting een parkeerterrein kon rijden. Daar mocht ik dan een stukje rijden en al snel had ik mijn draai in het motorrijden te pakken. Mijn volgende les zou een maand later zijn maar gelukkig kwam er een plekje vrij en kon ik binnen 10 dagen mijn AVB halen. Uiteraard dankzij de hulp van Fred is dit dan ook foutloos gelukt! Het eerste examen was binnen. Op naar de theorie die ik 4 dagen later had. Fred wist mij duidelijk te maken dat ik hier niet te makkelijk over moest denken want erg veel leerlingen zakken de eerste keer voor dit examen. Gelukkig had ik 4 fout en ook dit bewijsje was binnen.

Nu nog mijn AVD. Omdat mijn AVB naar voren toe was gehaald stond het AVD examen pas 2 maanden later gepland. Vrijdagavond was het dan zover, ik mocht de weg op. Veel leuker als op het parkeerterrein natuurlijk. Af en toe leek Fred gewoon een vriend waarmee ik lekker aan het toeren was al kreeg ik toch echt wel het nodige commentaar te verduren wat mij weer met beide benen op de grond zette en mij eraan liet herinneren dat ik nog niet zelfstandig kon rijden. Aan het eind van de avond kreeg ik ook nog de fijne mededeling dat ik 6 dagen later (i.p.v. 2 maanden) examen mocht doen!! Slik….. Fred wist mij wel te overtuigen dat ik het met twee vingers in mijn neus moest kunnen halen. En dit stelde mij toch wel gerust. Tot de laatste middag voor het examen toen Fred het idee had om even een druk kruispunt in Hilversum te pakken. Na lang wachten dacht ik dan toch echt op te kunnen rijden…. Fout dus…. Een bijna aanrijding was het gevolg en een boze Fred in mijn rechteroor, weg zelfvertrouwen. Toch wist ik de volgende dag ook voor dit examen te slagen en dit bespaarde mij een hoop ellende met Fred wist zijn vrouw Nicolet mij te vertellen ;-)

Nu anderhalve maand later heb ik dankzij het enorme enthousiasme en de geweldige inzet van Fred mijn Rijbewijs A en mag ik na 22 jaar eindelijk legaal op een motorfiets rijden. Ik wil zowel Fred als Nicolet ontzettend bedanken voor de bewezen diensten! Bij motorrijschool Ferdinand wordt er niet gekeken op een les meer of minder of desnoods op zondag rijden als dit nodig blijkt te zijn. Echt een geweldige service als ik het zo mag noemen.
Ik sluit met gemengde gevoelens dit hoofdstuk af: aan de ene kant ben ik ontzettend blij dat ik mijn rijbewijs heb, maar aan de andere kant heb ik ook een heel leuke tijd met Fred gehad en zal ik zijn aanwijzingen (en geouwehoer over vrouwelijk schoon) wel missen.

Fred, jouw aandacht, inzet en enthousiasme hebben er bij mij voor gezorgd dat ik met heel veel plezier les heb gehad en dat ik nu veilig met twee wielen de weg op kan. Ik vond het echt super om van jou te leren motorrijden! Jouw afscheidszin zal nog lang in mijn geheugen blijven: “Maak gebruik van je rijbewijs en doe ervaring op, motorrijden is allemachtig prachtig……. Maar denk om je ruimtekussen!”

Nogmaals ontzettend bedankt en tot snel!
Gr. ..... alias Ray