Ja, daar ga je dan als vent op goede leeftijd met vele jaren aangeleerd autorijgedrag, die zonodig ook zijn droomwens nu eens echt wil waarmaken. Zoektocht op internet leidt al gauw tot Motorrijschool Ferdinand: meerdere jaren het hoogste slagingspercentage. Na een proefles in september blijkt dat Fred pas de eerste week van januari weer ruimte heeft: hoewel jammer is dat wel een goed teken. Dan maar eerst theorie. In november gehaald, zonder één foutje. Blijkt hier al dat Fred niet voor niets het advies gegeven heeft hier aandacht aan te besteden: tweederde van de zaal werd als gezakt weggestuurd!
In januari is het zover: het echte lessen, zij het op het parkeerterrein aan de haven van Huizen om de noodzakelijke voertuigbeheersing in de vingers te krijgen. En voor met name die langzame oefeningen is dat weleens frustrerend. De ene keer gaat die slalom goed, de volgende keer staan die pilonen toch echt in de weg! Een extra lesje op zondag (jawel!!) geeft ineens de oplossing: huppetee, achter elkaar gaan de slaloms erin als zoete koek. e dag daarop dan ook gelijk in Utrecht het AVB gehaald.
Rest nog verkeersdeelname. Fantastisch mooie ritjes door Gooi en omstreken. En steeds maar de stem van Fred: 'denk om afstand, die voetganger had voorrang, gassen!, linkerspiegel-linkerschouder en dan pas gaan'. Inprenten noemen ze dat, maar o zo belangrijk dat dit een tweede natuur wordt. Fred weet van geen ophouden. Onvermoeid en hij blijft lachen. Ja, en dan haal je het laatste examen de eerste keer niet omdat je het zelf verknalt. Examenspanning of iets anders? Twee dagen daarna samen nog eens dezelfde rit gereden, en nu ineens foutloos. Ik kan het dus wel, volgens Fred. Hij weet me binnen een week een volgend examen te laten doen, midden tussen de sneeuwbuien door. Geslaagd, zonder fouten. Je had gelijk Fred!
En nu mijn eigen motor. Eerste tocht inmiddels achter de rug en jawel: Freds aanwijzingen blijven op het juiste moment mijn rijstijl beinvloeden. Zal ze nog wel even meenemen en dat is goed zo!

Fred: thanks voor je onuitputtelijke aandacht. Door mij voor iedereen aan te raden!