Motor leren rijden bij rijschool Ferdinand is een geweldige ervaring.
Hoe Fred (Ferdinand) van Effrink je binnen een aantal maanden klaarstoomt van aankomend tot volwaardig motorrijder is een belevenis die je moet hebben meegemaakt.

Al bij het kennismakingsgesprek, in een gemoedelijke (vaak huiselijke) sfeer, leerde ik Fred kennen als een enthousiaste rijinstructeur die staat te popelen om zijn (fabuleuze) kennis van en over het motorrijden met je te delen.
Éénmaal gestart met de opleiding was het alsof de tijd vloog, het wekelijkse lessen ervoer ik als een feest waarbij ik haast niet kon wachten totdat er weer een week voorbij was. Het enthousiasme van Fred werkte aanstekelijk en ik werd er thuis zelfs op betrapt dat ik bepaalde uitdrukkingen van Fred ging overnemen…

Het uitgedokterde schema om te komen tot het rijbewijs A bleek in mijn geval een prima leidraad en ook het meerdere uren achtereen lessen vond ik heerlijk. Soms vooraf of achteraf een stukje theorie (nuttig) of een verhaal uit de praktijk (nuttig en veelal zeer boeiend), maar vooral veel rijden en ervaring opdoen. Het laatste uiteraard onder controle en begeleiding van Fred, die vrijwel alle wegen (en de plek van elke putdeksel) in Huizen en verre omgeving kent.

Mede dankzij de bij het pakket horende hulpmiddelen (boek + CD) bleek het Theorie-examen geen onoverkomelijke drempel en werd ik binnen enkele weken voorbereid op het AVB examen en enkele weken later klaargestoomd voor het AVD examen. In beide gevallen had ik het gevoel er volkomen klaar voor te zijn, hetgeen de verdienste van Fred mag worden genoemd, en was het volgens Fred dan ook niet verbazingwekkend dat ik beide examens succesvol kon afsluiten. Citaat Fred: “Ik laat je pas gaan als ik er van overtuigd ben dat je het kan…”

Terugkijkend op deze enerverende periode kan ik alleen maar zeggen: wat een geweldige tijd en petje af hoe Fred een en ander weet over te brengen.

Fred: bedankt voor alles en ik ben er van overtuigd dat ik onbewust je stem mijn oor zal blijven horen (denk aan je ruimtekussen, pas op voor de putdeksels, tussen de witte vlakken door…)

Pacco.