Toen ik voor de eerste keer de verhalen van leerlingen op de website van Fred las, gingen er twee gedachten door mijn hoofd:
1. Wat is het geheim van de smid?

2. Ik wil ook over een paar maanden een verhaal schrijven op de site van Fred, want dat betekent dat ik mijn motorrijbewijs gehaald heb!

Nou, om bij de tweede te beginnen. Ik heb inderdaad mijn motorrijbewijs gehaald. In iets meer dan twee maanden nadat ik voor het eerst de site van Fred bezocht. Ik kan je vertellen, dat geeft een waanzinnig goed gevoel!

En wat is dan het geheim van de smid? Wat maakt dat Fred by far het hoogste slagingspercentage in het Gooi heeft? En wat maakt dat al die leerlingen op de site zo enthousiast over hem schrijven en daar ook de moeite voor nemen?


Wat mij betreft berust het succes van Motorrijschool Ferdinand op de volgende 4 pijlers:


1. Enthousiasme en passie

Ik ken niemand met zo’n passie en enthousiasme voor motorrijden en alles wat daarmee samenhangt. Fred is gewoon motorrijden. Van s’morgens vroeg tot s’avonds laat is Fred in de weer om mensen te leren motorrijden en enthousiast te maken over motorrijden. 6 dagen in de week. Je kan hem na tienen bellen over een extra afspraak. S’avonds laat krijg je nog een mailtje met je nieuwe rooster. En heeft ie een vrij weekend dan rijdt ie zelf of organiseert Fred een tocht. Die passie werkt aanstekelijk! Je wordt vanzelf enthousiast en als je enthousiast bent leer je beter en gemakkelijker.

2. Geduld, humor en relativeringsvermogen

Het geduld van Fred is te prijzen. Niet te beroerd om nog een keer een extra achtje te nemen. Nog maar een keer die op- en afrit op de snelweg. Nog maar een keer in je oor: denk aan je ruimtekussen, let op de strepen. Alles om te zorgen dat je een motorrijder wordt. En ondanks het feit dat ie serieus is over zijn vak, altijd met een kwinkslag en met het nodige relativeringsvermogen. Dat maakt je rustig en maakt dat de dingen die je leert automatismen worden.

3. Inzicht en vakmanschap

Fred heeft een duidelijk beeld van wat je aan kan en daagt je uit om nog eens een stapje verder te gaan. Dat geeft vertrouwen, biedt structuur en bevordert je leervermogen. De lessen hebben een duidelijke structuur. En wat ik erg belangrijk vind: Ik heb niet gelest om een examen te halen. Ik heb van Fred geleerd om als een motorrijder op een veilige en vlotte manier aan het verkeer deel te nemen. Dat vind ik zelf veel belangrijker! Ik heb geleerd om door bermen te rijden, en door grind. En wat je moet doen in een tunnel. Geen dingen die je op je examen moet weten, maar wel handig en goed om in de praktijk te weten.

4. Persoonlijke aanpak

Fred is zichzelf, overal en altijd. En dat is ontzettend leuk. Mooie anekdotes tijdens de pauzes. Heldere feedback. En niet te vergeten: de pakjes met sap tijdens de wat langere tochten. Als je aan het oefenen bent en het gaat even niet, dan ziet Fred dat en gaan we gewoon even wat anders doen. Het gaat niet alleen om wat hij bedacht had, maar wat jij als leerling nodig hebt. En dan gaat leren snel.

Ik kijk terug op een leuke tijd, waarin ik veel geleerd heb. Dank je Fred, voor de goede zorg, de gezelligheid en de fijne lessen.


Grote groet, Raul