Beste Fred,
Via internet heb ik je “bescheiden tokootje”, zoals je dat zelf zegt, gevonden. Ik twijfelde even om bij een eenmansbedrijf te lessen, maar omdat je zulke goede aantoonbare resultaten boekte bij je leerlingen en je 3 minuten van mijn huis woont , heb ik je opgebeld en op 02-11-2007 een afspraak gemaakt voor het lesprogramma. Gewoon bij je thuis, achter je computer, met twee grote agenda’s, die van 2007 en 2008. Mijn wens was om zeer snel mijn rijbewijs voor de motor te halen, maar na het openen van de twee agenda’s zagen we al dat je zoveel lessen had ingepland voor bestaande leerlingen dat pas 25 maart 2008 een examen ingepland kon worden. Hoe flexibel je bent blijkt wel uit het feit dat ik geen examen op 25 maart 2008 zal afleggen vanwege het simpele feit dat ik op 31-01-2008 mijn laatste examen AVD heb gehaald. Met andere woorden, ik moet het zelf nog beseffen, ik heb mijn motorrijbewijs !!! Mijn eerste les was op 14-12-2007, theorie in één keer gehaald op 19-12-2007, het examen AVB is in één keer met goed gevolg afgelegd op 07-01-2008 en het examen AVD ook in één keer gehaald op 31-01-2008. Velen zijn mij al voorgegaan door in één keer te slagen, dus ik ben echt geen bijzonderheid. Zijn alle leerlingen dan toevallig zo goed die bij MotorRijschool Ferdinand lessen nemen? En zijn de leerlingen bij andere rijscholen dan zo veel minder? Of ken jij, Fred, een soort truc om alleen hele goede leerlingen uit te kiezen? Nee, dat zal wel gek wezen. De vraag kan ook zijn: ‘Krijgen de leerlingen bij MotorRijschool Ferdinand les van een hele goede instructeur?’ Het antwoord is ‘JA’, daar ben ik van overtuigd.
De lessen zijn voor mij telkens een uitje geweest. (Behalve die laatste les twee dagen vóór het examen AVD: gevallen, gevaarlijk ingevoegd en uitgevoegd, niet tijdig gekeken, bochten te ruim genomen, enz. Ik denk dat je dat nog wel weet, toch Fred?). Je hebt mij verrast met prachtige ritten, waarvan ik nooit had gedacht zo dicht daarbij in de buurt te wonen. Beschamend dat ik nooit in die mooie gebieden ben geweest! Je tocht naar Spakenburg, ik denk inmiddels beroemd, was super. Het is ook een hele slimme tocht, want er zitten heel wat leermomenten in. Afgezien van de mooie tochten die jij telkens weet uit te zetten, heb je me ook eindeloos door de “gewone” straten laten rijden, omdat deze praktische routes vaak in de examens zitten. Het is een feit dat toen ik mijn examen route AVD reed, ik overal al met jou was geweest. Je weet heel goed waarom motorrijden zo leuk is en laat dat ook aan de leerlingen zien (route Spakenburg), maar je weet dus tegelijkertijd ook heel goed dat je je leerlingen veilig wilt laten slagen door ons te attenderen op alle weggetjes, bochtjes, gladde stukken bij regen, putdeksels, gevaarlijke uitritten, rotzooi op wegen, tapers bij invoegen op snelweg, onberekend gedrag van automobilisten, fietsers, voetgangers, kinderen, enz.
Het is prettig geweest volgens plan te werken. Alle herhalingen, vorderingen en de algemene en specifieke planning houd je bij in je excelsheet. Ik heb met zeer veel plezier les van je gekregen. Na de eerste les was al duidelijk dat je een echte motorrijder bent in hart en nieren. Want ik was bijvoorbeeld nog enigszins trots op mijn nieuwe leasewagen, maar na de eerste les zei je dat ik nu helaas weer in dat “koekblik” moest stappen. En weer moest ik mij terecht schamen….. Nog iets waaruit blijkt dat je een echte motormuis bent: de enige keer dat je in de auto zit is wanneer je meegaat met het examen AVD, en dan rij je niet eens zelf, je zit naast de examinator instructies te geven aan je leerling. Geweldig.
Er zijn veel zaken die me opgevallen zijn. Een paar zal ik noemen:

- Je neemt de tijd voor de voorbereiding. Je neemt eerst de verschillende verkeerssituaties door die we de les gaan oefenen. En ook tijdens de les ga je daar op door en herhaal je de zaken onvermoeid.

- Hoewel ik aanneem dat het niet voor je gebruikelijk is, althans dat hoop ik voor je vrouw, heb je mij een extra les gegeven…… op zondag, vanwege het examen AVB dat ik de dag erop zou hebben. Ik weet dat je dit hebt gedaan omdat ik vertelde zo onzeker te zijn. En die les heeft geholpen zoals je weet!- Soms kwamen we veel te laat “thuis”. Dat vond ik niet erg, maar ik zag dan dat je vrouw al een mooie maaltijd klaar had staan en voelde me dan een beetje bezwaard. Je hebt er nooit moeilijk over gedaan. Indien je het nodig vond nog even door te lessen dan deden we dat gewoon. Zonder extra kosten, gewoon in het belang van de leerling. Echt bijzonder.- Tijdens de lange lessen (09.00 – 12.00 of 13.00 – 17.00) stopten we altijd om te rusten en wat te drinken. Je had dan vaak drinken meegenomen. Dan stonden er twee stoer ogende motorrijders aan de kant van de weg met een rietje een pakje roosvicee leeg te drinken. Fantastisch! Of we gingen naar een tentje in het bos van de Lage Vuursche of we haalden wat bij een tankstation.- Tijdens de lessen heb ik veel gelachen. Ik kan je humor wel waarderen.- Je kan ook zeiken. Dat verzin ik niet, maar je zegt het zelf vlak vóór het examen AVD. Je zei tegen mij: ‘We gaan nu eindeloos examenritten oefenen en dan zal ik alles herhalen wat ik je de afgelopen tijd heb geleerd, dus ik ga nu eindeloos aan je kop zeiken. En als je eenmaal je examen hebt gehaald, een eigen motor hebt en gaat toeren, dan zul je mij de eerst komende maanden nog steeds in je oor horen: ‘hou afstand, hou afstand, hou afstand, let op in deze bocht is het spekglad nadat het geregend heeft, linkerspiegel-linkerschouder, rechterspiegel-rechterschouder, neem de bocht mooi gecontroleerd en zonder uitzwaai, je kijkvaardigheid staat in directe verhouding tot je rijvaardigheid, heb je die school gezien?, die oma met rollator had voorrang!!!, zoek de ruimte, blijf niet zo tuttig rijden, waar is je ruimtekussen?, kijk vooruit naar wat die koekblikken allemaal doen, ………. En ja hoor daar komt ie weer: hou afstand, hou afstand, hou afstand !!!’- Je hebt heel goed in de gaten gehad wat voor een leerling ik ben en hebt daarop je lessen afgestemd. Heel blij ben ik met het feit dat je het toch voor mekaar hebt weten te boxen dat ik heel snel mijn rijbewijs heb gehaald, maar je hebt absoluut geen concessies gedaan voor wat betreft het aantal lessen, je hebt zelfs meer voor mij gedaan dan afgesproken, denk maar aan de zondag dat we geoefend hebben en aan de Tussen Tijdse Toets en de keren dat de les ruim uitliep.


Ik ga je site in de gaten houden voor als je de tijd hebt gevonden een mooie toertocht te organiseren. Dan ga ik graag mee.
Fred, ik vind het haast vervelend om niet meer te kunnen lessen. Dus mijn petje af voor jouw bescheiden tokootje. Wat mij betreft de beste toko waar je motorrijles kunt nemen. En niet alleen wat mij betreft, want iedereen kan het zien aan de slagingspercentages op de jouw site en die van het CBR. Petje af!!!
Bedankt dat je meer vertrouwen in mij had dan ik in mijzelf.
Groeten,
Alias Sijmen (31 jaar)
12-02-2008