Hoi Fred,

Mijn verhaal voor de website:

Samen met mijn vriendin 2 weken scooters gehuurd op een Grieks eiland en die ervaringen smaakten naar meer. Bij terugkomst dus maar eens 'googelen' naar een motorrijschool. En daar kwam gelijk een mooie site tevoorschijn 'Motor Ferdinand Huizen' met verhalen van de ervaringen van oud leerlingen. Na wat verhalen gelezen te hebben en het hoge slagingspercentage gezien te hebben zo snel mogelijk contact gezocht met Fred. In dit eerste gesprek met Fred de ambities en verwachtingen voor de rijlessen doorgesproken. Ik had mijn autorijbewijs door middel van een 10 daagse cursus gehaald toen ik net 18 was, nu 7 jaar verkeerservaring later had ik het idee dat dan je motorrijbewijs snel halen niet zo lastig kon zijn. Op basis van dit gesprek dacht Fred dat het wel kon om het motorrijbewijs redelijk snel te halen, maar dat ik me niet moest vergissen in de zwaarte van de opleiding. Verder had ik nog het geluk dat er wat gaatjes waren gevallen in de planning en ik eigenlijk de hele maand juli elk moment van de dag kon lessen. Ik kwam eind juni langs bij Fred en we spraken af dat in Augustus het rijbewijs gehaald zou zijn, met eventueel uitloop tot september. Ook hebben we gelijk 12 dagen later het theorie examen gepland en lesmateriaal meegekregen. Theorie in 1 keer gehaald dus ik kon lekker aan de lessen beginnen.

Dan de eerste lessen. De eerste dag op 8 juli gelijk van 13.00 tot 17.00 en daarna nog van 19.00 tot 21.30. Het was die dag vrij warm en de oefeningen op het parkeerterrein vielen op het begin behoorlijk tegen. De volgende dag behoorlijk spierpijn ook. Ik snapte gelijk wat Fred bedoelde in het eerste gesprek dat er even hard gewerkt moest worden om het rijbewijs te halen. Na genoeg oefenen kwam dan het AVB examen in Utrecht. Vantevoren nog even alle oefeningen doorgelopen op een terrein vlakbij, zodat je er lekker in zit voor je examen. Dat examen ging behoorlijk soepel, maar ik kreeg het wel voor elkaar om de langzame slalom onvoldoende te doen. Eigenlijk de oefening die tijdens het oefenen vrijwel altijd goed ging. Maar goed wel geslaagd voor het AVB. Na afloop nog wat leuke fotos daarvan van Fred doorgemaild gekregen.

Na het behalen van het AVB kon de focus gelegd worden op de AVD vaardigheden. Tijdens de eerste lessen was hier ook al mee begonnen om een beetje af te wissellen en niet de hele tijd op een parkeerterrein te staan. Fred had inmiddels ook al besloten dat ik 16 augustus wel moest kunnen afrijden. Goed oefenen op examenroutes en lekker door het Gooi rijden in deze periode.

Dan de dag zelf. Het examen stond gepland om 14.00, maar ik kon me al melden bij Fred om 12.15. Eerst nog even op papier wat verkeerssituaties doorgenomen en daarna nog even wat rondrijden om de puntjes op de i te zetten zodat je lekker opgewarmd aan je examen kan beginnen. Op het examen had ik een lekkere rit gereden, en nu was het wel wat stiller dan normaal in mijn oortje. Fred mocht nu alleen maar de route instructies doorgeven en niet meer zeggen: 'let op dat weggetje van rechts', 'let op de voetgangersoversteekplaats', 'let op de putten', 'blijf op je eigen weghelft', '21, 22', 'bij het invoegen een mooie ruime plek zoeken' etc. Maar het grappige was dat je het tijdens het lessen zo vaak gehoord heb dat je tijdens het examen zelf kan invullen wat Fred zou gaan zeggen. Van de examinator kreeg ik een hand en zonder noemenswaardige opmerkingen over de rit geslaagd.

Al met al lekker gelest met Fred. Je merkt heel erg aan hem dat het voor hem net zo belangrijk is als voor jou dat alles in 1 keer word afgerond. Natuurlijk gaat het lessen wel met plussen en minnen. Als even een oefening niet lukt of het rijden gaat niet zo lekker dan kun je ook wel eens een beetje gek worden van dat 'getetter' in je oor, en niks terug kunnen zeggen. Maar op deze manier zet hij je wel op scherp voor het examen en dan kun je zelf ondanks dat hij dan geen aanwijzingen meer geeft zelf invullen wat hij gezegd zou hebben.

Fred bedankt voor de lessen over veilig, vlot en verantwoord motorrijden!

vriendelijke groet,

................... Alias Valko (25 jaar)