Gaan we motor rijden JA of NEE...???

Dat was de vraag, deze vraag hadden we ons al vaker gesteld! Maar we waren er eigenlijk nooit dieper op ingegaan. Totdat Cindy wel heel graag wilde gaan rijden, en voorstelde om dan maar een proefles te nemen. Ik stemde er mee in.
Ik had van een collega vernomen dat er in Huizen een goede rijschool zat, rijschool Ferdinand.
Cindy maakt een afspraak voor een proefles, de les vond plaats op zondagmiddag 6 juni.

Wij werden netjes bij Fred ontvangen in de keuken. Het eerste wat Fred vroeg. Waarom willen jullie motor rijden??? Uhmmm… Goede vraag, daar hadden we niet direct een antwoord op. Nou omdat we het leuk vinden en met familie en vrienden op pad willen en misschien als woon werk verkeer. Dat vond Fred wel een goede reden. We kregen tekst en uitleg over de motor en mochten toen gaan rijden. Direct op de openbare weg. Dat vond Cindy wel even spannend zij had nog nooit zelf op een motor gereden alleen maar achterop gezeten. Na een paar rondjes rond zijn huis gereden gingen we weer terug naar de Wilhelmina Druckerhof.
En, wat vonden jullie ervan? Vroeg Fred. We waren allebei enorm enthousiast en wilde er eigenlijk gelijk mee verder. Het enige probleem was dat Fred nogal vol zat met lessen en dat we nu even moesten wachten voor de volgende rijles. Fred stelde voor om eerst het theorie examen te doen, en daarna pas eind augustus verder te gaan met lessen. Zo gezegd zo gedaan. We wilde namelijk perse bij Fred lessen.
Dan maar met de neus de theorie boeken in. Gelukkig wisten we dit allebei in een keer te halen. Ondertussen hadden we ook het lesschema ontvangen. Gelukkig konden we voordat we op vakantie gingen nog een keer rijden. En na de vakantie, ´vol gas´ lessen en dan eind oktober afrijden.

Na een heerlijke vakantie gingen Cindy en ik vol enthousiasme aan de slag. Oefenen, oefenen, oefenen tot we er helemaal gek van werden. Voertuig beheersing was toch niet zo makkelijk als we dachten. Bochtjes draaien, denkbeeldige achtjes rijden, noodstop, precisiestop, stopproef, snelle slalom, etc., etc. Ik hoor Fred nog zeggen: ‘ En SWINGEN maar!’ Uiteindelijk werd je het zo zat en wilde je eigenlijk gewoon lekker rijden op de weg. Maar door het enthousiast me van Fred, wist je dat je even door moest zetten, en niet zoveel moest mopperen als iets niet lukte. Het ging natuurlijk niet elke keer van een leiendakje. Inmiddels was het de dag voor het examen, en het ging voor geen meter. Zowel bij Cindy (die twee keer de motor had neergelegd bij de denkbeeldige acht), als bij mij (ik liet geen pylon overeind staan). Fred bleef positief en volhouden dat we het AVB examen in 1 keer zouden halen. Anders stond ons wat te wachten, want dan ging zijn slagingspercentage naar beneden….
De dag van het examen, het was zo verschrikkelijk mistig. Geen goed voorteken. Fred had nog gezegd: ‘Kom op tijd! Dan kunnen we nog wat oefenen.’ Niet dus, wel op tijd vertrokken maar we stonden enorm in de file. Om 9 uur moesten we bij Fred zijn, wij kwamen om kwart voor tien aan. Snel omgekleed en vol gas tussen de file door naar Utrecht. We hadden tenslotte om half elf het eerste examen. Daar kwamen we gelukkig wel op tijd. Ik mocht als eerste. De eerste proef deed ik in twee keer, en de tweede verprutste ik, F**K. Nu moet alles goed gaan, en dat was gelukkig zo.
Nu Cindy die had bijna dezelfde fout als ik, maar toch ook geslaagd.

Nu oefenen voor het AVD examen, veel oefenen met snelweg oprijden en AFSTAND HOUDEN van de koekblikken tijdens het invoegen. Dan hoorde je weer in je oortje 'Ennio afstand houden, afstand houden!!', en dan dacht je ja ja?!?! Maar ondertussen wist je dat hij gelijk had. Je hebt tenslotte geen kreukelzone zoals in de auto. Vervolgens bij de volgende oprit hetzelfde liedje maar dan tegen Cindy.
Het was heel erg prettig dat we zoveel geoefend hebben met het rijden van de examenroutes, soms werd je er gek van, maar het heeft zeker geholpen bij het afrijden!
Fred vond dat we er klaar voor waren, eerder dan gepland.
Hierdoor reden we niet op dezelfde dag af. Cindy moest een dag eerder dan ik.
Er was wel een kleine competitiestrijd. Cindy wist het in een keer te halen, nu kon ik toch niet achter blijven. De spanning steeg maar ondanks dat heb ook ik het in 1 keer gehaald.

We horen nog regelmatig Fred in onze gedachten, ‘ afstand houden, afstand houden!’ en ‘kijk uit voor die koekblikken!’. Ik denk dat we hierdoor allebei een stuk veiliger motorrijden.
Het zijn belangrijke tips die je elke keer weer nodig hebt.

Zowel Cindy als ik hebben alle examens in een keer gehaald. Mede door het enthousiasme van Fred en de passie waarmee hij les geeft.
We zijn blij dat we de keuze hebben gemaakt om bij Ferdinand te gaan lessen.
We kunnen iedereen aanraden om bij rijschool Ferdinand je rijbewijs te gaan halen.

Fred het ijs eten bij de hoop was gezellig :-).

Bedankt ……………………………(alias: Ennio & Cindy)

P.S. Ik zal je garage geen schuur meer noemen ;-).