Na jaren van sluimeren, werd de wens om het motorrijbewijs te halen (eindelijk) omgezet in daden.
Samen met een vriendin ging ik op zoek naar een geschikte motorrijschool, iets wat niet gemakkelijk bleek: veel rijscholen bleken ‘iets’ te hebben dat ons niet aansprak.
Bij toeval kwamen we op de website van Motorrijschool Ferdinand terecht, waarbij de prijs, de nadruk op veiligheid (volledig motorpak te leen, iets dat bij sommige ‘grote rijscholen’ niet mogelijk is), het feit dat de lessen door een enthousiast en ervaren motorrijder worden gegeven, geen overhead, een persoonlijke benadering en de slagingspercentages ons zeer aanspraken. Tijdens de proefles (na een reguliere les!) nam Fred ruim de tijd voor ons: onze motivatie werd besproken, zijn wijze van lesgeven, de indeling van de lessen, de examens (theorie zelf bestuderen en NIET onderschatten!) en heel veel informatie over de voor- (veel!) en nadelen (kwetsbaarheid) van motorrijden.
Na de proefles wist ik dat ik nog heel veel moest leren en vroeg ik mij af of ik mijn rijbewijs überhaupt wel voor september kon halen (het was toen juni).
Eind juni begonnen de echte lessen: een pittig programma naast een baan en gezin, maar als je een les moet verzetten wist Fred er een oplossing voor te vinden, waardoor je geen lessen mist.

Vanaf les 1 hadden we het gevoel opgenomen te zijn in de “motor(les)club van Fred”. Fred gaf streng les en communiceert heel open, waardoor je het beste uit jezelf haalt. In het begin had ik het gevoel dat het werkelijk nooit ging lukken, maar Fred had er vertrouwen in dat het allemaal goed zou komen. Freds grappige doch leerzame anekdotes over zijn les-, rij- en examenervaringen droegen daar ook aan bij! Fred had gelijk: het kwam goed (alle examens in een keer gehaald! Op 19 augustus jl. – dus binnen twee maanden! – mijn rijbewijs gehaald) en ja, hij leidt je zodanig op dat je bijna niet kan zakken. Hij is zoveel strenger dan de gemiddelde examinator, dat (aanstaande)motorrijders blij mogen zijn dat hij geen examinator is J.


Binnenkort zal ik mijn eerste rit ‘alleen’ maken en ik weet dat ik dan de vertrouwde stem van Fred zal missen die roept “gasseh!”, “trutto’s”, “zoek de strook met de minste koekblikken”, “denk aan je ruimtekussen”, “hou afstand!”, “weer zo’n langzame trutto”, “lekker plat door de bocht” en ga zo maar door. Degenen die les van Fred hebben gehad zal deze uitspraken en vele meer herkennen.


Fred, bedankt voor de leerzame en gezellige lessen en je enorme steun toen ik last had van enorme faalangst bij mijn examens AVB en AVD (wat ging je daar lief mee om!)!


Kortom: mocht je een eerlijke en goede motorrijschool zoeken voor een goede prijs, ga naar Fred!


Hartelijke groet en hou de glimmende kant boven!


“Eefke”